maandag 17 januari 2011

Nieuwbouw KDC De Blauwe Vogel Soest

KDC De Blauwe Vogel is een medisch dagcentrum voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Omdat de bestaande huisvesting niet voldoet aan de huidige en toekomstige eisen en wensen wordt het afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Op de plaats van het bestaande kinderdagcentrum, in een ‘boskamer’ aan de Bosstraat in Soest, wordt een gebouw gerealiseerd dat dagbestedingsruimte zal gaan bieden aan 45 kinderen. Tussen het gebouw en de Bosstraat wordt een tien meter brede groenzone aangelegd waar inlandse eiken zullen worden aangeplant. Op twee plaatsen wordt er in deze strook een doorgang gemaakt om het gebouw en het naastliggende parkeerterrein te kunnen bereiken.


Boven de hoofdentree is een luifel met een grote vrije overspanning opgenomen zodat de kinderen, die met busjes gebracht en gehaald worden, onafhankelijk van de weersomstandigheden kunnen worden ontvangen. Een groot daklicht in combinatie met twaalf verstrooide daglichtkoepeltjes maakt dat de ruimte onder de luifel altijd wordt aangelicht. Van onder de luifel zie je door de glazen puien van de entreehal een binnentuin in het hart van het gebouw liggen. Het gebouw wordt geheel omgeven door hoge bomen zodat er vrij veel schaduw over de periferie van het gebouw valt. De binnentuin in het centrum is altijd een lichte zonnige plek.

Alle benodigde ruimten voor het dagcentrum zijn rondom deze binnentuin, aan een rondlopende brede gangruimte, opgenomen. Aan de zuidoost- en zuidwestzijde de acht groepsruimten met badkamers, bergingen en slaapkamers zodat deze zoveel mogelijk van de zon profiteren. Aan de noordoostzijde een serviceblok in twee bouwlagen met keuken, werkplaats, therapieruimten, therapiebad, kantoor- en vergaderruimten en aan de noordwestzijde de entree met multifunctionele hal.

Het gebouw heeft een paviljoenachtige opbouw. Vrijwel alle cliënten zijn rolstoelgebonden, wat ertoe heeft geleid dat alle voor de kinderen bedoelde ruimten op de begane grond zijn gesitueerd.

Alle verblijfsruimten voor de kinderen zijn voorzien van een in het plafond geïntegreerd tilliftsysteem, waardoor transfers van rolstoel naar bed, douchebrancard, box of therapiebad voor kind en begeleiders comfortabel kunnen worden uitgevoerd.

Het therapiebad heeft een directe verbinding met de binnentuin. Ook het plafondtilliftsysteem loopt ononderbroken door vanuit de zwembad-/snoezelruimte, langs een pergolaconstructie, de binnentuin in. Door de beschutte condities van deze omsloten tuin kunnen de kinderen, die vaak erg gevoelig zijn voor kou en tocht, toch snel naar buiten.

Veel van de kinderen hebben een visuele beperking. Omdat bij een beperkte visus kleur een ondergeschikte rol speelt is in het interieur gekozen voor een rustige kleurstelling. Wanden, plafonds en kozijnen zijn in de basis RAL9010-wit. De vloerafwerking is een gietvloer in een warmgrijze kleur, zodat er een helder onderscheid is met de wanden. Kleuraccenten zijn gemaakt door de grote schuifdeuren die toegang geven tot de groepsruimten, heldere opvallende tinten te geven. Iedere groepsruimte een eigen kleur om de herkenbaarheid voor de kinderen te vergroten.

In het tegelwerk van de sanitaire ruimten zijn diverse gekleurde vlakken opgenomen.

De zwembadruimte is afgewerkt met keramische tegels in diverse kleuren blauw en wit.


Al het vaste meubilair is specifiek voor dit gebouw ontworpen en wordt uitgevoerd in caramelkleurige bamboepanelen.

In de buitengevel van het gebouw worden grote glasvlakken afgewisseld met vlakken van verglaasde gestapelde grote strengpersstenen in een patroon met de kleuren wit, grijsblauw en antraciet. De verdieping en de luifel zijn bekleed met blauwe aluminium geëxtrudeerde gevelpanelen met vertikale flenzen, waardoor het vlak een ‘fluwelen’ uitstraling krijgt.


De kinderen van de Blauwe Vogel vormen een zeer bijzondere doelgroep. Door hun meervoudige handicap zijn zij zeer beperkt in hun mogelijkheden. Het kunnen ervaren van sensorische prikkels of sensaties raakt direct aan het welbevinden van deze kinderen. Gebouwgebonden voorzieningen hiervoor zijn in het algemeen niet uit de reguliere bouwbudgetten te financieren en zullen door sponsoring of giften mogelijk gemaakt moeten worden.

Een heel belangrijke wens van begeleidingsteam en ouders is het inrichten van de binnentuin als een belevingstuin waarin zoveel mogelijk zintuigen geprikkeld kunnen worden. In het ontwerp hiervoor zijn onderdelen opgenomen als een met een rolstoel overrijdbare waterplaat met fonteintjes, een tuinhuisje/boomhut met beschutting, een windgong, een rolstoelcarrousel, een kleurengalerij, fruitbomen en een ‘doolhof’ van plantenbakken en perken met geurende kruiden, groente en kleurige bloemen en planten.

In de grote hal, nabij de entree, zou een interactieve boom gerealiseerd moeten worden, een herkenningspunt voor de kinderen bij het binnengaan of het verlaten van het gebouw.

Een goede en inspirerende inrichting van de droge en natte snoezelruimte, zodat de kinderen daar echt kunnen bijkomen en ontspannen, zit niet in het bouwbudget maar is wel onontbeerlijk voor het optimaal functioneren van deze ruimten.

De badkamers bij de groepsruimten moeten hygiënisch ingericht en afgewerkt worden. Om de kinderen tijdens het verschonen wat afleiding te bieden willen we de wanden bij de aankleedtafels verlevendigen met een klein kleurig keramisch kunstwerk, opgenomen in het tegelwerk, zodat ze iets hebben om naar te kijken en om aan te voelen.


Het nieuwe gebouw voor KDC De Blauwe Vogel is natuurlijk niet alleen een gebouw voor de kinderen. Ook begeleiders, therapeuten, management en facilitair personeel moeten op prettige en verantwoorde wijze hun werk kunnen doen. De lichte en overzichtelijke opzet, de open kantoren met wijds uitzicht over de bosrijke omgeving, het tilliftsysteem, de lunchkamer met uitzicht en de verblijfsmogelijkheden op het dakterras en in de tuinen moeten hiertoe bijdragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten